Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2009 21:27 - Наистина ли можем да дресираме....котката си?
Автор: pets Категория: Хоби   
Прочетен: 14491 Коментари: 2 Гласове:
1



image


Собствениците на котки
понякога не се и опитват да ги обучават, най-вече заради характера им. Обучението им, обаче, е не само възможно, но и препоръчително....особено за семейното спокойствие. Има няколко техники, които могат да се използват, без да се нервирате взаимно с пухкавия домашен любимец.

Най - добрият начин да приучите котката си на добри обноски е да се опитате да разберете природата и инстинктите и. Повечето котки са интелигентни създания, които реагират бурно на обкръжаващата ги среда. Това до някъде се дължи на характера им и на инстинктите за оцеляване с които са се родили. Те са много чувствителни към миризми, звуци и изобщо към всичко, което ги заобикаля. Но може да използвате тази им черта от характера в своя полза.

Едно от нещата на които собствениците искат да научат питомниците е да използват котешка тоалетна. Много хора успяват да научат котките си да използват сифона в банята и дори тоалетната чиния, но котешката тоалетна е най-близко до нуждите им да заравят „нещата” си, като по този начин в естествена среда не оставят миризма след себе си. Първата стъпка е да се уверим, че сме създали подходящо място за целта. Какво означава това? Това означава мястото да е чисто, уединено и лесно достъпно. Следващата стъпка е да „запознаем” котешката тоалетна със самия котарак....няколко пъти. Това ще им помогне да свикнат, но ако все пак отначало не я използват – не им се карайте! Просто съберете „боклука” и го поставете на точното място. Това ще подскаже на домашния любимец, че това е мястото, което трябва да ползват за нуждите си.

Още едно нещо на което можете да обучите котката си е да не си остри ноктите във вашите мебели. Котките много се впечатляват от миризми, особено от такива, които ги карат да си подострят ноктите точно там. Ако поставите на мястото ароматизатор с мирис на цитрусови плодове или colocynth (вид краставица), то вие със сигурност ще прогоните любимеца си и неговия маникюр оттам.

Един от основните проблеми с които се сблъскваме е присъствието на любимата котка върху необичайни места – на масата, на кухненския плот и т.н. Този проблем е най-лесния за разрешаване - бум! фрас! тряс! дан! е успешната формула J Просто сложете нещо на мястото, което при появата на котката ще издаде ужасяващ за тях звук. Е, повече няма да повтори, в това бъдете сигурни! Не само, че ще откажете мяукащото същество от този порочен навик, но и ще и помогнете да разбере, че има места забранени за нея.

Все повече добива популярност метода, известен като clicker training. Ако разполагате с дребни, вредни удоволствия като котешки бисквити и си намислите характерен звук /подсвирване с уста, щракване с пръсти/ вие ще можете да дресирате котката си на дребни, но весели трикове. Например да сяда или ляга, да повдига предните си лапи или на други лесни за изпълнение действия.  След номера им дайте бисквитка и направете този clicker training приятно забавление за вас и вашия мъркащ приятел. Този метод може да се използва и при наплашени или агресивни по природа котки.

Да познаваме котешката природа, навици и поведение е първата и най-важна стъпка в общуването ни с тези мили създания. Така ние ще избегнем много неприятни и стресови ситуации както за котката ни, така и за нас. Когато знаете правилните методи, приучването на домашния любимец към основните правила в къщата ви ще се превърне във весело и забавно приключение.

 

 




Тагове:   наистина,   можем,


Гласувай:
1



1. анонимен - хихи
05.05.2010 13:07
хихи
цитирай
2. анонимен - хихи
05.05.2010 13:07
анонимен написа:
хихи

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pets
Категория: Хоби
Прочетен: 359891
Постинги: 13
Коментари: 69
Гласове: 60
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930